Λιμνιώνας, το γραφικό ψαροχώρι

11 Δεκεμβρίου, 2023

Στο δυτικά του νησιού και σε απόσταση μόλις 7 χλμ. από το καταπράσινο και πανέμορφο χωριό του Μυλοπόταμου, ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει μία από τις πιο γραφικές, ήσυχες και απομονωμένες παραλίες των Κυθήρων.

Ο υπέροχος Λιμνιώνας υποδέχεται τους επισκέπτες του στον μικρό και ήρεμο κόλπο του, σε ένα γραφικό σκηνικό βγαλμένο λες από ταινία του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου.

Η μικρή και συνήθως απάνεμη παραλία, είναι καλυμμένη με άμμο και βοτσαλάκια, ενώ τα δέντρα(αλμυρίκια)που φτάνουν μέχρι την αμμουδιά, προσφέρουν την ανακουφιστική σκιά τους στους λουόμενους, την ώρα που τα γαλήνια και πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά του Λιμνιώνα καλούν σε δροσιστικά μακροβούτια.

Το γαλήνιο τοπίο που αντικρίζει κανείς ηρεμεί το πνεύμα, ενώ το βλέμμα κεντρίζουν τα παραδοσιακά, ολόλευκα “κελιά”(σπιτάκια ντόπιων κατοίκων και ψαράδων) με τις χρωματιστές πόρτες, σημείο αποθήκευσης για τις βάρκες των ψαράδων. Ένα απο αυτά μάλιστα, φιλοξένησε τα πρώτα χρόνια ίδρυσής του στο νησί, το καταδυτικό κέντρο, Kythera Dive Center για όσους αγαπούν τις καταδύσεις, που πλέον βρίσκεται στο Καψάλι.

Η παραλία είναι οργανωμένη απολύτως ήπια, με μια καντίνα που λειτουργεί τους θερινούς μήνες, εναρμονισμένη άψογα με το χαλαρό περιβάλλον που προσφέρει στον επισκέπτη. Οι ξένοι επισκέπτες κυριολεκτικά τη λατρεύουν για την απλότητά της, αλλά και οι εγχώριοι επισκέπτες για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Απο την παραλία ξεκινά σηματοδοτημένο μονοπάτι για τα περίφημα “Λουτρά της Αφροδίτης” ή αλλιώς, Πράσινη λίμνη, η οποία είναι σε σχήμα καρδιάς. Μια διαδρομή η οποία κερδίζει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, λάτρεις της περιπέτειας και της πεζοπορίας στα βράχια.

Η παραλία προσεγγίζεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου από τον Μυλοπόταμο, με κατεύθυνση προς το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, μέσα από μια πραγματικά υπέροχη και εκθαμβωτική διαδρομή με θέα στα νερά του Ιονίου που κόβει την ανάσα.